Konsumera medvetet: Därför ska du välja fairtrade-smycken

Varför är det viktigt att välja fairtrade-smycken med etiska material och medveten produktionskedja? Jo, av samma skäl som du handlar ekologiskt, skär ner på flygresorna och på andra sätt gör medvetna val som konsument. Men vad är då ett fairtrade-smycke?

Precis som när du köper kaffe eller andra produkter med synlig eller medveten produktionskedja, så behöver du inte ha dåligt samvete när du väljer smycken med etiskt framtagna material.

Rättvis produktionskedja

Historiskt sett har diamanter tagits fram under smutsiga och ojämlika förhållanden. Många känner till begrebbet ”blood diamond” eller ”conflict diamond” som sammanfattar den orättvisa framställningen och handeln av stenar för att främja terrorism i olika former. Idag finns lyckligtvis andra alternativ. Diamanter, ädelstenar, guld och andra material som är fairtrade har tagits fram med rättvisa arbetsvillkor och skäliga löner i hela produktionskedjan.

Arbetare i gruvorna jobbar med livet som insats – det är förstås viktigt att veta att de har fått skäligt betalt för att ta fram grunden till det smycke du sedan bär varje dag. Fairtrade-märkningen innebär också att inget barnarbete har förekommit.

Vita by Daniela ger dig medvetna smycken

 Vita by Daniela jobbar numera bara med etiskt producerade stenar – oavsett om du vill ha en medveten och personlig vigselring eller andra smycken. Hör av dig om du har frågor eller funderingar!

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment